Simentaler - bydło ogólnoużytkowe ze średnią wydajnością mleka o korzystnym składzie i dobrą mlecznością. Utrzymywane jest prawie na wszystkich kontynentach w zróżnicowanych warunkach środowiskowych i klimatycznych. W Polsce buhaje osiągają przeciętną masę ciała 900-1100 kg, a krowy 680 kg przy wydajności mleka 4000-5000 litrów. Umaszczenie ciała dość zróżnicowane od słomkowo białej do wiśniowo-brunatnej. Głowa i kończyny białe. Kaliber duży z silnie podkreślonymi cechami mięsnymi. Mieszańce z bydłem mlecznym charakteryzują się dobrym tempem wzrostu i wykorzystaniem pasz oraz dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tuszy.
za odr.zetobi.com.pl
Pomógł: 74 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Sie 2007 Posty: 914
Poziom: 26
HP: 16/1637
1%
MP: 781/781
100%
EXP: 75/78
96%
Wysłany: 2008-02-12, 19:17
Mam nadzieje ze te artykuły pomogą wybrać:
Artykuł 1
Cytat:
Najpopularniejsze rasy krów mlecznych w Polsce to czarno-biała (fryzyjska), holsztyńsko-fryzyjska, Jersey, polska czerwona oraz rasa siemental.
Rasa czarno-biała to najbardziej rozpowszechniona rasa bydła na świecie. Jest to bydło o zrównoważonych cechach i użytkowości mięsno-mlecznej, z potencjałem genetycznym 4-5 tysięcy kg mleka rocznie.
Rasa holsztyńsko-fryzyjska (H-F) dominuje dzisiaj w najlepszych oborach w kraju. Ostra selekcja importowanego z Holandii do USA bydła fryzyjskiego spowodowała wytworzenie bydła w mlecznym typie użytkowania, o wysokiej wydajności, poprawnej budowie, szybko oddające mleko, o potencjale genetycznym rzędu 7-8 tysięcy kg mleka rocznie.
Rasa czerwono-biała to druga pod względem liczebności rasa w kraju, występuje głównie w południowo-zachodniej części kraju. Reprezentuje mleczno-mięsny typ użytkowy o bardziej zaznaczonych cechach mięsnych niż bydło rasy czarno-białej. Do jej zalet zalicza się dobre przygotowanie do trudnych warunków środowiskowych, małe wymagania paszowe, dobrą płodność, zdrowotność oraz długowieczność. Daje mleko o wysokiej zawartości tłuszczu i białka.
Rasa simental to bydło stanowiące 1 procent pogłowia bydła w kraju, występujące w Bieszczadach. Późno dojrzewa, szybko rośnie, posiada bardzo dobre umięśnienie. Do zalet zaliczamy także dobrą zdrowotność i odporność na choroby oraz dużą przydatność mleka do produkcji serów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum