na zachodzie też można spotkać tego typu mlekomaty szczególnie w Szwajcarii ale tez we Francji, Hiszpanii. Dość popularne tego typu urządzenia są w Czechach i właśnie Słowacji
Mój kolega opisał to zagadnienie na swoim blogu osobiście nie korzystałem z nich jednak widziałem w sumie jakiś pomysł jest.....
Wiem że w Polsce już jest 4 mlekomaty jak ktoś czyta gazetę tygodni rolniczy to tam nie raz o tym piszą jeden gość już postawił 2 mlekomat to jest bardzo dobra zecz ponieważ zaoszczędzi się czas i pieniądze gdyś ludzie mogą kupować kiedy chcą a nie musi być przy tym sprzedawcy. Moim zdaniem tak jak ktoś ma tam 200sztuk krów to mu się napewno opłaci już nie pamiętam za ile gość w tym mlekomacie sprzedawał ale chyba 2zł za litr. Na początku mało kupowali ale z dniem coraz więcej. Zamiast mleczarni lepiej zainwestować w mlekomaty
Wszystko pieknie i ładnie. Tylko, że rozporządzenie Ministra rozwoju wsi z 29 grudnia 2006r (data z pamieci) nakłada limity w sprzedaży bezpośredniej i rolnik nie może sprzedać tygodniowo więcej niż 1000l surowego mleka. Co daje około 4000 litrów miesięcznie. Maszyna kosztuje około 120tyś zł. Więc sobie przeliczcie przy dodatkowych kosztach takich jak wynajem miejsca, ubezpieczenie, monitoring, transport mleka, środki czystości w jakim czasie zwrot poniesionych kosztów nastąpi.
i tu się zgadzam w 100%. Jednak jaka jest tendencja na rynku mleka... W Holandii ceny za kwoty mleczne idą w górę, a w całej Unii Europejskiej nie ma nadwyżki produkcji i coraz częściej się słyszy o zniesieniu kwot mlecznych także w Polsce. Jak ktoś chciałby zainwestować w taki biznes to pewnie bierze te tendencje pod uwagę....i jak przyjdą zmiany w regulacjach to zacznie działać. Choć nadal wątpię w duże zyski z tej inwestycji....ale mogę się mylić.
Też jest trudno postawić bo jak gość chciał postawić pierwszy mlekomat do dużo mu to zajeło bo mu pozwolić nie chcieli dużo załatwiania itp. Byle gdzie nie postawi są plusy i minusy
Najpierw trzeba zainwestować a potem się okażę narazie nikt chyba nie narzeka na nie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum