Wysłany: 2009-10-18, 18:01 Poszukuję dobrych rolników z ziemi Dolnego śląska.
Tak jak w temacie poszukuję plantatorów malin, cebuli, mięty. Poszukuję rolników, którzy sieją grykę, facelię lub nostrzyka ewentualnie rzepak, który dobrze nektaruję. Nie odpłatnie postawię od 10 do 20 rodzin pszczelich w celu lepszego zapylenia upraw w roku 2010, w następnych latach możliwość postawienia większych ilości uli, ze względu na rozwój pasieki - docelowo 80-100 uli. Najlepiej do 80-100 km od Wrocławia.
Poziom: 8
HP: 0/159
0%
MP: 76/76
100%
EXP: 4/19
21%
Wysłany: 2009-10-19, 21:29
Muf 18. Jeśli cię to interesuje,to mam właśnie zasiane kilkanaście hektarów rzepaku w okolicach Kątów Wrocławskich.Jeśli ta lokalizacja cię satysfakcjonuje to proszę o kontakt-mój tel.602-75-89-03.Pozdro
Na ustawienie pszczół na rzepaku dostałem dość dużo ofert i również dziękuję za ofertę kol. maniek71. Wciąż poszukuje plantatorów malin, cebuli, mięty, bądź rolników, którzy sieją grykę, facelię(która zakwitła by w lipcu) lub nostrzyka albo słonecznika!! Ewentualnie inne rośliny miododajne kwitnące w lipcu.
Witam. Mam pasiekę w okolicy Bochni, szukam pastwisk pszczelich takich jak rzepak, gryka, "sady"lipowe, mniszek. Jeśli ktoś posiada takie zasiewy i chciałby zaprosić pszczelarza to proszę o kontakt ryszard13@interia.pl Pozdrawiam
Wznawiam temat :) z chęcią nieodpłatnie postawię na uprawach wyżej wymienionymi.
W chwili obecnej moja pasieka składa się już wyłącznie z uli styropianowych, co ułatwia transport na dane pole.
W woli przypomnienia dla Rolników:
„Przy odpowiednim napszczeleniu wzrost plonów sięga od 40 do 60 procent. Korzyść, jaką rolnik uzyskuje z pracy pszczół jest 15 razy większa niż zysk pszczelarza ze sprzedaży produktów pszczelich”
Poszukuję wciąż plantatorów malin, cebuli, mięty. Poszukuję rolników, którzy sieją grykę, facelię lub nostrzyka, albo słonecznik Nie odpłatnie postawię od 20 do 80 rodzin pszczelich w celu lepszego zapylenia upraw w roku 2012. Najlepiej do 80 km od Wrocławia.
Dla zainteresowanych sprzedaję miód różnych odmian.
Usługi zapylania plantacji dokonywane są odpłatnie bądź nie odpłatnie. Ceny są indywidualnie ustalane - zależne są od ilości zamówionych rodzin, czasu i odległości plantacji od stacjonarnego pasieczyska
Uprawy wielkoobszarowe są szczególnie narażone na nierównomierne zapylenie roślin. Rzepak
Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100-hektarowy łan rzepaku to naturalne zapylacze występujące lokalnie są w stanie zapylić jedynie jego obrzeża, wynika to z braku potrzeby wlotu owadów w głąb uprawy. Ponieważ obrzeża dostarczają wystarczającą ilość nektaru i pyłku, do tyczy to również pasiek u mieszonych w nie dalekim sąsiedztwie monokultur.
Największe plony uzyskuję się poprzez ustawienie rodzin pszczelich w samym centrum łanu, dzięki temu pszczoły pracujące rozlatują się w każdą stronę pola. Straty wynikające z wjazdem i uszkodzeniem rzepaku na wytyczenie dojazdu do miejsca postawienia pasieki są znikome w stosunku do zwiększeniu, uzyskanego plonu. Dobrze napszczelona plantacja wydaje średnio od 30 do 60 % więcej plonów. Dobrym przykładem obrazujący tą zależność między pszczołami a uprawami jest rok 2012, w którym bardzo dużo przemarzło rzepaku ozimego, przez co większość pszczelarzy miało nie lada kłopot znalezieniem miejsca na ustawienie swojej pasieki, co przełożyło się na maksymalne napszczelenie 1 ha uprawy rodzinami pszczelimi, w efekcie w tym roku zbiory sięgały nawet rekordowe 3,5 tony z hektara. Tak samo podobnie było z rzepakiem jarym, na który chętniej niż zawsze pszczelarze jechali z pszczołami by pozyskać i uzupełnić nie dobór miodu rzepakowego.
Myślę,że warto byłoby wstawić również ten temat w dziale z ogłoszeniami,gdzie spotkasz potencjalnie największy krąg odbiorców,taka perspektywa chyba nie jest zła,prawda? Poza tym po przez forum jest to sprawdzone źródło sprzedaży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum