Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - :: Zakup domu i ziemi przez KOWR

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Agro forum - forum rolnicze, sadownicze, ogrodnicze - Strona Główna

Zakup domu i ziemi przez KOWR
Autor Wiadomość

Alf12345 
czytelnik

Poziom: 1

HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2025-03-04, 08:10   Zakup domu i ziemi przez KOWR

Cześć!

Rolnictwo od młodości było moim marzeniem, wiec przymierzam się do zakupu domu i ziemi (powyżej 1 ha). Nie jestem oficjalnie rolnikiem, wiec zakup przejdzie przez portal e-rolnik i KOWR.

Początkowo w planach mam, żeby ziemia pozostała w dzierżawie, w której znajduje się obecnie (przez sąsiadującego rolnika), a z biegiem czasu na przestrzeni kilku lat chcę rozpocząć szkolenie rolnicze i uprawę oraz hodowlę kilku zwierząt na własny użytek.

We wniosku do KOWR konieczne jest poręczenie o osobistym prowadzeniu gospodarstwa od samego początku i tutaj pojawiają sie dwa pytania:

jaki rodzaj działalności wpisać we wniosku, żeby podczas kontroli bez problemów go udowodnić?
jak przygotować się na kontrolę KOWR, podczas gdy teren będzie uprawiany przez dzierżawcę (paragony za zakup nasion, nawozów, dowody wypożyczenia maszyn, sprzedaży nasion)?
Czy ktoś z Was, doświadczonych Rolników ma jakieś porady lub przechodził przez podobną procedurę/kontrolę?

Z góry dziekuję za wskazówki,

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu