Witam wszystkich! Mam male pytanko, myślę że możecie mi pomoc. Otoż wuja chce kupić większy ciągnik z przednim napędem, myśli nad potocznie zwaną "szóstką" i problem tkwi w tym która jest najlepsza, 1224, 1614 czy inna? Jeżeli możecie to prosze o porady. Ciągnik bedzie pracował na 15ha z agregatem ścierniskowym i uprawowo-siewnym. Pozdrawiam
Wszystkiego nie wiem, ale napewno ciągniki tej klasy różnią się silnikami (są to czeskie silniki z turbiną czy bez, nawet w naszych URSUSACH), więc różnią się mocą. Silnik z turbiną osiąga 160 KM. Druga różnica to wspomaganie układu kierowniczego, czyli czy jest już na orbitrol, czy jeszcze stare servo. Więcej wiem na temat napędów, więc np. 1614 lub inne tej klasy posiadają różne ogumienie, w zależności czy jest to ciągnik do pola czy transportu. Różnią się też skrzynią biegów, czyli są skrzynie 3- i 4-biegowe, z czego trójka jest zsynchronizowana na drugim i trzecim biegu. Różnią się jeszzce mostami, czyli np. 1614 ma most tzw. zwykły, a 1634 ma most wzmocniony, widoczna różnica w gabarycie nawet dla laika.dużo grubsze zwolnice i podnośnik. Najpierw zadaj pytanie, do czego ma być ten traktor, czy do pola czy do transportu, czy jeśli do pola to czy ma podnosić ciężki np. pług obracany i agregat z siewnikiem, czy ma mieć dużą siłę uciągu.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum