Wysłany: 2007-01-26, 22:39 MTZ Belarus czy Pronar ??
Pomóżcie !!
Chcę kupić nowy ciągnik z seri MTZ tylko nie wiem z jakiej firmy Belarus czy Pronara ?? Myśle że wieksze szanse ma Belarus to ruski produkt to możemy brać przykład z władka potęga !! Wyrażcie swoje opinie !!
Słyszałem że MTZ z którejs firmy maja przecieki na silniku ;/ tylko nieweim jakiej ale to pozostawiam wam a wy mi doradzcie :D
Może są jakieś inne do 120.000 tyś ( nowe ) z dostepnymi sklepami w polsce !!
Pomóżcie :D POzzzzzzzzzzzzDDrrroo For allllllll
Ostatnio zmieniony przez goolman19 2007-01-26, 22:39, w całości zmieniany 1 raz
W tych markach nie mam dużego doświadczenia. Znajomy kupił Ursusa (nie pamiętam modelu - czteronapędówka) na jakieś 50 ha i po roku kupił New Hollanda, bo Ursus miał takie luzy wszędzie (słaba stal) że go sprzedał jak najszybciej.
Teraz jeździ od 2 lat New Hollandem i jest zadowolony z ciągniczka.
Małe ciągniki ma dobre - JD (i wcale ich nie sprzedaję tylko użytkuje) ale niestety ich dużą wadą jest cena i cena części zamiennych.
Witam. Nie dawno ja kupiłem Belarusa 952.2. Jak nie wszyscy wiedza Belarus to kooperacja z John Deerem. Na razie chodzi bez zarzutów, nie słych ac silnika tylko "gwizd" turbiny.
EDIT: Kolego co można Ci polecic to Belarus bo sam go mam a także Farmer. Innych sprzetów nie miałem w rękach. Zetor Forterra, chciałem go kupic zamaist Belarusa. Okazuje sie że wszystko fajnie ale skrzynia a modelach 2006 jest taka sama jak w zetorach z roku np. 1998 :) Silnik większy + słaba skrzynia = masa problemów. NH bardzo dobry sprzęt, sąsiad kupił 2 sezony temu i mówi że spisuje sie świetnie, jedyna wada jest to że masakrycznie dużo pali :(( Ciągnie nim 4skibowy Uni Grudziądz obracany a ja orałem na jesieni 5 skibowym tez Uni ale nie obracanym(5x45 albo 5x40 nie pamietam), zaorałem dwa razy więcej niz on a spaliłem połowe. Wiadomo on miał komfort extra, ale ja też nie nazekam radio jest
Pozdrawiam.
PS. Jesli chcesz jakieś wskazówki konkretniejsze to wal śmiało jestem teraaz troche zagłebiony w temacie.
Witam..Miałem taki sam dylemat... tafiło na Farmera -sympatyczna machina..
-Tylko Belarus 105KM ,blokator na dwa mosty ,podnośnik bosha 4,5t. Pronara z takim wyposarzeniem nie znajdziesz...
-Ewentualnie Farmer 105-tka- szkoda że ma mechanicznie załączaną blokadę( tzw.na chwilę- pedał w podłodze) ale jest ciekawym konkurentem dla Belarusa i Pronara..
Ja mam Pronara. Wszyscy mówią żę Pronar to siano i lipa, ale ja tak nie uważam. W 2003 roku kupiłem Żubronia 2048. Mam go cały czas nie narzekam na niego.
Pracowalem w pronarze i wiem jak te ciagniki sa skladane. Moge powiedziec tylko jedno - w takiej cenie mozna kupic cos o wiele lepszego, przynajmniej nie z silnikiem MTZ
mam dobrą radę. nie kupujcie ciągników pokroju MTZ, BELARUS, Farmer, Crystal, itp. Są to ciągniki wykonane z taką manianą że masakra. to jest stara technologia ukryta pod ładnymi nowymi maskami. wiem coś na ten temat. miałem kiedyś MTZ82 i jak zobaczyłem nowego pronara tej klasy to się za głowe złapałem. to jest praktycznie to samo. a wykonanie tragiczne. kumpel przeklnął nowego pronara. kupił claasa i jest zadowolony. Co z tego że jest to tanie? za nie wiele więcej pieniędzy można kupić ciągnik z koorporacji AGCO.CO (massey ferguson, valtra,) albo claasa lub JD. To jest porządny sprzęt. Moge to potwierdzić. Sam mam masseya fergusona 110kM, w dwa lata zrobiłem 1800 motogodzin(!) bez rzadnej awaarii a śmigam z takim sprzętem że sąsiad ursusem 1632 nie daje rady. przez te dwa lata czyściłem tylko filter powietrza i lałem paliwo. nic więcej. jeżeli chodzi o oszczedność--> orze pługiem unia grudziąc 4 skibowym, obracalnym. średnie spalanie to 12l-13l /ha na glebach klasy IIIa,IIIb i IV. większośc to gleby ciężkie. teraz przybyło mi hektarów i mam zamiar kupić ciągnik podchodzący pod 190kM. KUPUJCIE PORZąDNY SPRZęT! naprawdę polecam. uczyńcie swoje gospodarstwa nowoczesnymi! pozdrawiam
Witam ja mam MTZ82 przez 20 lat pracował na 60ha bez żadnej awarii.Po dokupieniu jeszcze 30ha kupiłem MTz 82TS ma on 10 lat i również nie było z nim żadnych problemów.Ciągnie on pług 5 skibowy fortschritt B-201 z agregatem,sąsiedzi dziwią się jak to możliwe ,żę ciągnik o mocy 90km ciągnie taki sprzęt i do tego w górach.Teraz przymierzam się do kupna Belarusa 1523.3,przez myśl mi nie przechodzi kupno ciągnika innej marki.Traktor ma dobrze sprawować się w polu, a nie tylko ładnie wyglądać.Dla porównania Belarus o mocy 160km kosztuje 190 tys. a Deutz-fahr o tej samej mocy kosztuje o około 100 tys. więcej.POZDRAWIAM
o czym my tutaj rozmawiamy... pan chyba nigdy nie pracował ciagnikiem lepszej kasy... ta technologia nie dorównuje w żadnym stopniu zachodniej... spróbójcie a się przekonacie. dobry dealer wyporzycza na próbę do orki (i innych zabiegów) sprzęt. nie chcę nawet oglądać jakości tej pana orki tym zestawem, chyba że sie pan lubuje w ''radlonkach''. pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum