Witam Was wszystkich,
Moi rodzice maja gospodarstwo bardzo małe ok 5 ha, mamy parę krów parę świń trochę kur. Mleko sprzedajemy do mleczarni, jajka dla siebie i znajomych, zastanawiam się właśnie nad przekształceniem tego gospodarstwa w ekologiczne. W sumie i tak rodzice nie stosują za wiele oprysków jedynie na stonkę i chwasty, kury maja wybieg i cały czas są na wolnym powietrzu, tak samo krowy. Chciałbym zająć się tym , tylko właśnie szukam informacji jak do tego się zabrać. Wiem ze opryski prawie odpadają a niestety u nas zawsze w zbożu jest wiele chwastów tak samo w ziemniakach. Szukam właśnie informacji jak to wszystko hodować żeby to miało ręce i nogi. Bardzo proszę was już doświadczonych farmerów o pomoc w tejże kwestii . Może macie jakieś ciekawe sugestie.
Przekształecenie trwa 3 lata. myślę że by wam się opłacało. A walka z chwastami jest mechaniczna. Będziesz musiał nauczyć się prawidłowej uprawy gleby.
Witam
Od kilku lat prowadzę gospodarstwo ekologiczne i wszystkim miłośnikom ekologii gorąco polecam ten sposób gospodarowania. Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić to zgłosić się do jednostki certyfikującej. Tam udzielą wszystkich niezbędnych informacji. Moje gospodarstwo certyfikowane jest przez Ekogwarancję, bardzo miło mi się z nimi współpracuje. Wystarczy wejść na stronę www.ekogwarancja.pl a znajdziesz tam wszystkie informacje.
I jak tam - zabrałeś się za przekształcanie gospodarstwa? To w naszym kraju nadal mało rozpowszechniony temat, a szkoda, bo wielu rolników mogłoby na tym poważnie skorzystać. Wielkim problemem jest też kwestia przetwórstwa - sporo mówi się ostatnio o tym, że leży ono w naszym kraju i na żywności ekologicznej zarabiają koncerny zagranicznej - kupują produkty od polskich rolników po stosunkowo niskich cenach i potem sprzedają to u nas z poważnym przebiciem i swoim logo. Zresztą, poczytajcie sami: http://www.rolnik24.pl/20...iego-rolnictwa/ Co o tym sądzicie?
Witam wszystkich miłośników eko.
Temat ten jest mi bliski ponieważ moj znajomy posiada takie gospodarstwo i bardzo sobie chwali. Poczatki miał trudne ponieważ kupował pewne produkty które teoretycznie posiadały certywikaty które dopuszczały je do produkcji ekologicznej ,a poniej okazało sie że nie mają i miał przez to małe problemy. Teraz już sie z tym uporał bo znalazł uczciwego dostawce. Z tego co wiem używa kultur bakterii do gnojowicy i bezpośrednio na polu i jest bardzo zadowolony. Polecał mi ostatnio taki produkt bio-vegetal jakoś tak sie pisze podobno ma na nim dobre wyniki. Chcę to sprawdzić w tym roku na kawałku pola i wtedy napiszę jaki był efekt. Jego zdaniem uzywając takich preparatów z można spokojnie konkurować z nawozami sztucznym, a nawet uzyskamy lepsze wyniki.
Wysłany: 2013-02-13, 12:54 EKO-KIERMASZ DLA ZDROWIA
Polski Klub Ekologiczny - Koło w Tychach zaprasza na 5. już edycję "Eko-Kiermaszu dla Zdrowia".
Impreza ponownie odbędzie się w Zespole Szkół nr 1 im. Gustawa Morcinka (ul. Wejchertów 20) w sobotę 23.03.2013 r., w godzinach od 12.00 do 18.00.
Uczestnicy "Eko-Kiermaszu dla Zdrowia" będą mogli bezpośrednio sprzedawać i kupować zdrową żywność z gospodarstw ekologicznych i tradycyjnych, tj. przetwory, warzywa, owoce, miody, nabiał, wędliny, pieczywo, soki, jajka. Ponad to będzie można nabyć rękodzieła, kosmetyki naturalne, pisanki i palmy wielkanocne.
W ramach Kiermaszu wystawcy i konsumenci mogą skorzystać z bezpłatnych warsztatów - prowadzonych przez Śląski Uniwersytet Medyczny na temat odżywiania, bezpłatnych konsultacji dietetycznych, zajęć zumby i konkursów z atrakcyjnymi nagrodami.
Warto dodać, że Eko-Kiermasz dla Zdrowia odbywa się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Tychy!
Po więcej informacji, jak i w celu rejestracji zapraszamy do kontaktu
tel.: (32) 327 00 04
_________________ Polski Klub Ekologiczny jest organizacją społeczną, pozarządową, ogólnokrajową.
Ostatnio zmieniony przez PKE - Koło 2013-02-13, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Ja staram się bardzo w te wszystkie unijne normy się wpasować. Przyznam, że nie jest to aż takie proste. Buduję, a raczej ta firma buduje taką halę magazynową, jakie są w Holandii czy Niemczech przy dużych gospodarstwach.
Nie chcę się bawić w tradycyjne budownictwo, ponieważ mogłoby to potrwać wieki.
Sąsiad przekształcał swoją gospodarkę w ekologiczną i faktycznie nie jest to takie szybkie i łatwe jakby się wydawało. Ale teraz patrząc z perspektywy kilku lat to widać że to się opłacało
A czy musiał też posiadać takie normy jak na Global Quality ?
Słyszałem, że warto takie posiadać zwłaszcza jeśli się jest producentem żywności i jej pakowania!
A czy musiał też posiadać takie normy jak na Global Quality ?
Słyszałem, że warto takie posiadać zwłaszcza jeśli się jest producentem żywności i jej pakowania!
Global Quality - to nie jest certyfikat żywności ekologicznej ale oczywiście im więcej spełniasz norm i działasz międzynarodowo (bo w Polsce niewiele osób to interesuje) to wręcz będziesz musiał to mieć.
Takie przekształcenie nie jest łatwą sprawą, w moim przypadku jest praktycznie niemożliwe ze względu na odległość od drogi. A szkoda, bo popyt na produkty ekologiczne stale rośnie i taka inwestycja mogłaby się opłacić.
tak naprawdę zeby sie opłacała to trzeba mieć dosyć duża powierchnie, niezłe umiejeności i jeszcze duzo czasu lub odpowiednie osoby które będa mogły zając się sprzedażą, marketingiem, dotarciem do klienta końcowego ewntulanie zainwestowanie w przetwórstwo. To jest naprawdę bardzo cięzki kawałek chleba
ale zobaczcie, jakie są ogromne plusy takiego gospodarstwa, gdyby powstawało ich więcej to po pierwsze zdrowa żywnośc byłaby tańsza, ograniczyłoby to zanieczyszczenie środowiska przez nawozy, pestycydy itp. które spływają do rzek, jezior potem do morza ale pewnie tez do wód podziemnych a jesli mamy studnię i z niej pijemy to pewnie z tymi nawozami i pestycydami...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum